Bu Blogda Ara

16 Aralık 2013 Pazartesi

Second Life


Second life interneti kasıp kavuran internetin ilk ve tek gerçek yaşam simülasyonudur. Second life, tamamen dinamik altyapıya sahip ve tüm bileşenleri internete bağlı sunucularda tutulan multiplayer bir oyundur.

 
 
 
Second life sanal bir evrendir, ve tamamıyla kendi kullanıcıları tarafından sürekli güncellenerek büyümektedir. 2003 yılında merkezi San Francisco da bulunan Linden Lab isimli şirket tarafından ve üyelerine ikinci bir yaşam vaadiyle kuruldu.
 
 
 
 


Second life kurulurken kurucuları sınırsız özgür bir dünyayı anlatan Neal Stephenson'ın Snow Crash adlı bilim kurgu romanından etkilendiler. Oluşturulan bu dünyada yapılmak istenenler sadece hayallerinizle sınırlıdır. Nasıl yaşamak, ne yapmak istiyorsanız sadece düşünün ve gerçekleştirin.


 


Second life' da yapabilecekleriniz sadece hayal gücünüzle sınırlıdır. Diğer kullanıcılarla neredeyse sınırsız yöntemlerle etkileşim kurabilirsiniz.
-Alışveriş yapabilir
-Flört edebilir
-Evlenip boşanabilir
-Ev yada arsa satın alabilir
-Giysi aksesuar yada mimari tasarım yapabilir
Hatta bunları pazarlayarak gerçek hayatta para bile kazanabilirsiniz.




 
Second life'ın en önemli özelliği, insanlar arasında sosyalleşmeyi kolaylaştırıyor olmasıdır. ARCI adlı bir İngiliz sivil toplu örgütü, portekiz'de cinsel tacize uğrayan çocuklara hayata uyum sağlamaları için second life oynatıyor.Başka bir proje ise 9 felçli hasta tarafından yürütülüyor
Amerikadaki bakım merkezi Mattapan ise otistik ve Asperger sendromu olan hastaları için second life'ta Brigadoon adlı bir ada satın almış. Hastalar bu adada birbirleriyle sorunlarını paylaşıp, gerçek dunyada yapamadıkları aktiviteleri yapıyorlar.
 
 
 
 

 
 
 
Second life en büyük patlamasını ilk milyonerini çıkarttıktan sonra gerçekleştirdi. Basının gösterdiği büyük ilgi karşısında 1.5 milyon civarı olan nüfusu bu gunlerde 7 milyonu geçmiş durumdadır.
Second life, yurtdışında o kadar ciddiye alınmaktadır ki, Dell, IBM, Mercedes Benz, Cisco, Sony Bmg, Sun Microsystems ve Adidas gibi dev firmalar sistem içerisinde kendi ofislerini açmış kullanıcılara hem oyun içi hem de real hayatta sahip olabilecekleri ürünler pazarlamaya başlamıştır.
Ayrıca dünyaca tanınan ingiliz haber ajansı Reuters, muhabirlerinden birini real dünyaya oyun içinden haber vermekle görevlendirip bu iş için özel bir web sitesi kurmuştur.
 
 


Second life, sadece uzman oyunculara ve bilgisayar kullanıcılarına değil, ev hanımlarına, öğrencilere, ofisinde boş vakti olan yöneticilere kısacası hayatın her kesiminden insana hitap etmekte ve herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilmektedir.

Kısacası Second Life bugüne kadar ancak fantezilerimizi süsleyen online yaşam fikrine yepyeni bir tanım getirmiş, ve kullanıcılarına başka hiçbir sistemde bulunmayacak kadar detaylı etkileşim ve üretim imkanları tanıyarak şimdiye kadar hayal ürünü olan online yaşam fikrini gerçeğe taşımıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder